Sollicitatie Tips

Sollicitatiebrief
Je hebt een passende stage gevonden, maar om te zorgen dat je die stageplek ook daadwerkelijk krijgt, zul je een sollicitatiebrief moeten schrijven. Maar hoe doe je dat? Het is in ieder geval heel belangrijk dat je laat zien dat je enthousiast bent, dat er geen spelfouten in de brief staan en dat je laat zien dat je de skills hebt die het bedrijf zoekt.

Een goede brief bestaat uit een inleiding, een kern en een afsluiting. Probeer de brief niet langer te maken dan één A4tje. Voor de opzet van de brief kan je deze volgorde aanhouden:

Introductie: Begin met een goede openingszin en vertel waarom je op de stage reageert en bijvoorbeeld hoe je hem gevonden hebt. 

Motivatie:     Waarom wil je bij dit bedrijf stagelopen?
Voordelen:    Wat heb jij te bieden aan het bedrijf? Wat kan je?
Afsluiting:     Sluit je brief vriendelijk en beleefd af en vraag om een gesprek

Na het schrijven van je brief kan je onderstaande checklist gebruiken:

  • Is je brief gericht aan de contactpersoon en met de goede aanhef (heer/mevrouw)?
  • Is het duidelijk dat je enthousiast bent voor de functie?
  • Is het duidelijk dat jij het bedrijf iets te bieden hebt?
  • Heb je de brief positief afgesloten?
  • Heb jij de brief gecontroleerd op spel- en grammaticafouten?

Klik hier voor een voorbeeld van een opbouw voor een sollicitatiebrief. Voor meer voorbeelden en tips kan je ook op internet kijken.

 

Curriculum Vitae (CV)
Een CV is een overzicht van je persoonlijke gegevens, je opleiding(en) en werkervaring tot nu toe. Je verstuurt je CV mee als bijlage bij je sollicitatiebrief als je solliciteert op een stagevacature. Een verzorgd CV is een soort visitekaartje, waarmee je aan het bedrijf laat zien wie jij bent en wat je tot nu toe allemaal gedaan hebt. Behalve opleiding(en) en werkervaring kun je ook hobby’s of andere activiteiten in je CV opnemen.

Het bedrijf kan op basis van je sollicitatiebrief met je motivatie en je CV besluiten of ze jou wel of niet willen uitnodigen voor een gesprek.

Klik hier voor meer tips voor een goede CV.

Ook kan je altijd kijken op internet, hier zijn veel voorbeelden en tips te vinden.